zondag, februari 12, 2012

mijn scherm, niet het jouwe

Iedere werknemer in een kantooromgeving heeft voor mijn part het recht op het afschermen van het eigen computerscherm van collega's.

Ik vind dat er tegenwoordig te veel mensen denken dat ze op alles recht hebben (zelfs dingen waar ze in de verste verte niet voor in aanmerking zouden mogen komen).  Zelf ben ik eerder iemand die zich er al lang geleden heeft bij neergelegd dat je op de meeste dingen wel recht zou kunnen hebben, maar ze in praktijk nooit krijgt of verdient.

Dit gezegd zijnde wil ik toch één ding, één recht, opeisen, al was het maar puur uit principe.
Namelijk het recht om als werknemer die opgesloten zit in een kantoor (zonder mogenlijkheid van thuis te werken) op je eigen scherm te mogen werken zonder dat anderen dit scherm mee kunnen bekijken. Een rustige, private manier om te werken heeft een positieve invloed op je werkritme.

Het recht om geen pottekijkers achter je rug, over je schouder of in de spiegel te zien meegluren naar je scherm (ongeacht wat je ook doet op je scherm, al zit je te werken, youtube-filmpjes te bekijken of te chatten met Russische webcamgrietjes).
Een bouwvakker die een muur aan het zetten is, heeft ook geen nood aan een ploegbaas die elke steen eerst vastneemt, inspecteert en dan mee volgt hoe deze geplaatst wordt.
Bij een buschauffeur kijken ook niet alle reizigers mee over zijn schouder om te kijken of hij zich wel correct doorheen het stadsverkeer verplaatst.

Blijkbaar is het wèl nodig om op de meeste kantoorjobs continu de priemende ogen van voorbijgangers, collega's en managers in je rug te voelen.
Meer nog, wanneer je heel even tussen je werk door (en bij gebrek aan thuiswerk-mogenlijkheden) je persoonlijke e-mail checkt, krijg je meteen vieze blikken, of haalt men deze "opmerking" boven bij je eerst volgende evaluatiegesprek.  Iets waarvan een bouwvakker, om hem nu als voorbeeld te nemen, geen last heeft wanneer hij even naar vrouwlief belt tijdens het werk.

Het probleem is dat je als kantoor-zittende werknemer meestal nul komma nul privacy hebt.  Men verplicht je meestal om samen te zitten met je collega's in een ruimte, waar iedereen mee kan kijken op je scherm.  Ook al doe je je best om steeds met je werk bezig te zijn, sommige dingen zijn nu eenmaal voor interpretatie vatbaar (het openklikken van een site van een leverancier kan op zich al voor problemen zorgen wanneer de leverancier in kwestie een flashy voorpagina heeft op z'n website.)

Ik vind dat iedere werknemer RECHT heeft om zijn of haar scherm te kunnen bekijken in alle rust.
Wil men dan toch controle over wat je online doet, moet men maar andere middelen aanwenden ipv. misplaatste "sociale controle". Er zijn IT departementen genoeg met technology in overvloed, die perfect kunnen voorkomen dat werknemers binnen het bedrijfsnetwerk bijvoorbeeld exotische sites bezoeken of al hun tijd verdoen op facebook.  Hier heeft niemand een nieuwsgierige baas voor nodig die zelf niet eens het verschil weet tussen een flash-reclame van een leverancier en een frivole eroticasite.

Daarom wil iedereen oproepen om je recht op te eisen op een private, rustige, collegiale plaatsing van je computerscherm, zodat je in alle rust en met vertrouwen in elkaar kan werken.






Geen opmerkingen: