zondag, februari 12, 2012

ik krijg het schijt van =A=


Laatst liep ik nog eens door de Driekoningenstraat: een straat die men eerste twee jaar heeft opgengegooid om zogenaamde verfraaiingswerken aan te richten, en nadien heeft overgelaten aan het soort van projectontwikkelaars die niet zouden misstaan op een duur diner met Patrick Janssens (of een andere lokale politicus die zelf nooit in deze straat komt, maar er wel diversiteit wil creëren).

Welnu, na twee jaar deze straat te hebben gepest, de lokale middenstand te hebben gewurgd blijken er in deze vroeger zo gezellige straat niet al te veel toffe zaken meer over te zijn.

Groot was mijn verbazing dan ook op de 'stralende A' van Antwerpen er te zien verschijnen op een zogenaamde 'woonwinkel'.  Op de plekken waar voorheen diverse zaken te vinden waren zoals een tweedehandswinkel, een turkse groentenwinkel, een bakker, staat nu een onpersoonlijke poort met tralies met daarachter een groot logo van de stad Antwerpen. Als willen ze bewijzen dat men door oude (drooggelegde) winkelpanden opkopen om er daarna hip'n trendy-land van te maken iets zou helpen aan diversiteit.

Ik word van dit soort nep-diversieteit kompleet kwaad.
Wat men hier creëert is het soort van buurt waar de zelfingenomen webontwikkelaar met z'n Apple computer een duur pand kan betrekken, met rondom allerlei immobiliënkantoren, advocatenpraktijken en andere passieve onderdelen die een straat kompleet dood maken.

Uiteraard mag er een advocatenkantoor zijn in zo'n straat (prima op zich hoor), maar wat ik wil zeggen is dat actieve dingen (zoals een Turkse bakkerij of een snoepwinkel) meer nodig zijn dan zaken zoals een verzekeringsagent met een bureautje.

Deze mensen willen allemaal op de goede plekken zitten (en de stralende "A" helpt daar zo te zien graag bij) rond de Driekoningenstraat (en liefst er pal op), maar verneuken tegelijk de sfeer die mensen aantrekt tot deze straat.
Wat heeft het eigenlijk voor zin om een straat kunstmatig te proberen 'upgraden' naar iets waar hipsters en maatpakhippies willen wonen? Is men er op uit om achtereen half het Zuid naar deze straat te halen?  Moeten we alvast staan wachten op de eerste Applestore, Nespressowinkel of Forever21?    Of mogen we gewoon blijven toekijken hoe men een voor een de zaken die zijn failliet gedraaid tijdens de verbouwingen van de straat, worden ingepalmd door het soort passieve economie die een pump'n dump schema aan't uitwerken is?

Echte diversiteit betekend dat je op je dooie gemakje enkele Turkse zoete gebakjes haalt, daarna bij de beenhouwer 'De Nijs' een beetje gehakt koopt om vervolgens even naar wat schoenen te gaan kijken en nog snel een rol plakband te kopen bij een van de doe-het-zelf zaken.
Maar blijkbaar wil men naar het soort buurt gaan waar je met je smartphone op een bankje zit te smullen van een Subway-broodje en daarna bij je verzekeringsagent gaat vragen om je pensioenspaarplan nog eens op te waarderen. Vervolgens ga je door een verder dode straat naar je loft om aldaar de traiteur op te bellen met de vraag of je avondmaal al klaar is.  Intussen laten je vrienden via Foursquare weten dat ze in de cocktailbar zitten te wachten om te apperitieven.

Dit soort "diversiteit" is nep, onnodig, het is het soort opwaarderen waarmee de stad wil lopen pronken in verkiezingsfolders in de randgemeenten.  Dit soort diversiteit betekend niets meer dan "de vreemdelingenwinkels zijn weg hoor, je kan nu een loft kopen hier en met een gerust hart rondlopen zonder je zorgen te maken dat je andere medemensen zou tegenkomen, net zoals in je randgemeente van vroeger".
... hou dat voor de plekken waar het al verpest is!
Hou dat voor de plaatsten waar onze politici elkaar zo graag de hand komen schudden tijdens het drinken van exotische cocktails.
Maar laat alsjeblieft de Driekoningenstraat met rust, en laat vooral die stralende "A" weg, want daar komt alleen maar elitarisme van meegezogen, met in het kielzog een hoop immobiliëngespuis zonder enige feeling met de buurt.
Ik hoop dat de volgende burgemeester van Antwerpen alvast geen "diversiteitsmaniak" is... en een buurt laat zijn wat ze is, zeker wanneer er eigenljk geen enkel probleem is dat zonodig een "A"anpak nodig zou hebben.


Geen opmerkingen: