woensdag, november 18, 2009

start to surf (and pay)

November 2009.
De overheid wil de verkoop van computers en internet-abonnementen stimuleren met een campagne 'start to surf'. Campagnes, daar is de overheid goed in. Foldertjes drukken op glanspapier en websites laten maken door obscure consultants is trouwens al jaren hun core-business.

Voor ik deze campagne even doorlicht wil ik even kort ingaan om een de algehele toestand van België op het internet. Zoals vele professionals weten is ons land op gebied van internetaansluitingen een achterblijver. We zijn ei zo na een beetje beter dan een land als Turkije of Griekenland, met het verschil dat we hier wel vijf maal meer betalen.

Eindconclusie is dan ook dat de overheid (heavily sponsored door belgacom en telenet) wel MOETEN investeren in overheidscampagnes om oudjes en nitwits op het net te gooien, want alle andere mensen zijn al lang teleurgesteld gestopt met zich te laten oplichten of betalen zich noodgedwongen blauw aan downloadpakketen, limieten, extra 'packets', en extra Gigabytes aan 1 Euro het stuk.
In het buitenland worden we danook vaker en vaker geblokkeerd op allerlei sites en netwerken omdat men weet dat belgen enkele bandbreedte stelen en niet kunnen uploaden vanwege de limieten.
Het verhaal is bekend.

Er zijn twee soorten providers in België:
1- Diegenen die download limieten toepassen (en op deze manier gigantisch duur zijn) 2 - Diegenen die geen limieten op downloads zetten maar de klanten op een andere manier beperken: zoals de download en upload service te manipuleren (een verdoken downloadlimiet uiteraard of gewoon hun service zo slecht onderhouden dat je vanzelf niet veel kan verbruiken.

In het eerste rijtje staat Belgacom en Telenet. In het tweede Base (tele2) , Scarlet, Dommel,...

Het erge is dat er al sinds het einde van de jaren 90 een soort protest-mentaliteit heerst onder de mensen die in het ICT wereldje zitten. Maar er verandert helaas niets.
Nog steeds hebben we voor bepaalde Belgacom standaard abonnementen een limiet van om en bij de 30Gb. Iets wat ik zelf in een dag opgebruikt zonder echt te moeten opletten wat ik doe. Ik download graag demo games, linux distributies en bekijk veel online video's. Wanneer je dit doet, wordt je door onze betuttelende providers meteen als een 'professional' aanzien. Waarbij uiteraard een hoger en duurdere abonnementsvormen hoort.
Dit gaat al jaren zo door, zonder dat er echte reactie komt vanuit het publiek. Blijkbaar is iedereen het er mee eens om, en ik gebruik het equivalent van auto's en benzine even, maar één keer per week te mogen je auto vol benzine te tanken, maar met een maximum van 2 liter.
Wanneer je dan MEER wil verbruiken ben je een zogenaamde 'pro' en betaal je dubbele prijs.

Wel beste Belgische internet-klanten: U WORDT OPGELICHT !!! Dit is in het buitenland nooit het geval geweest. België is samen met enkele ontwikkelingslanden het ENIGE land waar men de mensen EN een abonnement laat betalen EN nog eens extra voor wat men verbruikt. Wanneer je er ook nog eens de digitale-Tv zwendel bovenop gooit heb je trouwens een situatie waarbij je met 's werelds duurste home-abonnementen te maken krijgt.

Het ergste is dat de gewone gebruiker, wanneer deze toch eens een keertje over de limiet gaat en op smallband terecht komt (smallband is een extra restrictie voor de 'misdadigers' die hun maandelijkse kruimeltje van limiet hebben overschreden en waarbij je teruvalt op snelheden die nog minder zijn dan wat we in 1995 hadden met een inbelmodem), door de provider nog als een misdadiger wordt bestempeld ook.

Wanneer je dan naar hun helpdesk belt in alle onwetendheid wordt je nog uitgekafferd omdat je TE VEEL hebt verbruikt. Welnu, het is de klant die de provider in dit geval verrot zou moeten schelden. Deze limieten zijn onnatuurlijk, onjuist en totale oplichterij. Men zet deze limieten onrealistisch laag en vraag bergen geld om ze te overschrijden.
NET wanneer deze wantoestand totaal belachelijk is aan't worden kom je tot de conclusie dat men vanwege de overheid nog meer mensen op het net wil gooien. (ze zijn welkom, dat betekend dat er nog meer mensen potentieel kunnen opgelicht worden)

De overheid voelt wel dat er wat scheelt, kan (of wil) de vinger niet echt op de wonde leggen en verschanst zich dan maar achter hetgeen hun ministers het beste doen: campagnes lanceren met overheidsgeld. Folders, websites, promo-teams en andere zaken waar vooral veel geld mee aan de vingers blijft kleven zonder dat iemand ooit een meetbaar resultaat voorlegt van al dat ge-promoot.

De 'start to surf' overheidscampagne geeft in hoofdzaak de volgende nadelen:

1) Men verkoopt mensen die er niets van af weten een te dure computer (zelfs met teruggaven van het BTW bedrag steek ik nog steeds een betere goedkopere PC in elkaar). Dat BTW bedrag, moest u het niet weten, komt uiteraard uit de zak van de belastingbetaler.

2) Bij te dure hardware hoort uiteraard een te duur Internet-abonnement mèt download limieten. Daarbij zit men bij Belgacom volledig aan het goede adres (van verdoken overheidssteun aan dit bedrijf mag je natuurlijk niet spreken :). Opnieuw belastingsgeld dat deze keer naar Belgacom vloeit.

3) Ten slotte het derde luik: de internet- en computeropleiding die deze oudere mensen krijgen van ons belastingsgeld: deze opleidingen worden gegeven door de IT diensten van Digipolis en Co. Opnieuw overheidsgelden die naar mensen vloeien die daar eigenlijk niets mee van zien hebben.

Zoals een goede Belg betaalt U dus DRIE keer, om er helemaal niets voor in ruil te krijgen.



full image: http://imgur.com/B5GYn.png
Dus aan alle oudjes: ga maar snel naar de computerwinkel, laat je een te dure PC aansmeren (met Vista:) en ga daarna via Belgacom op internet om een paar maanden later te ontdekken dat je na het downloaden van wat email en het bekijken van een paar online video streams al aan je limiet zit. Waarna er een mooie rekening komt.
Welkom op internet in 2010 in België... waar men nog steeds even snel, even duur en even dom is dan begin jaren 2000.

Tien jaar internet in België en de prijzen en service is nog altijd totaal beneden alle peil. Maar natuurlijk merken oudjes dat niet wanneer ze naar de site van VTM surfen om te zien wanneer familie begint en daarna een emailtje lezen van hun kinderen. Zielig kutland.

Ik wil er ook even op wijzen dat de mensen die de kans hebben hierover het publiek te educeren en uitleg te verschaffen over hoe we worden opgelicht, dat niet doen.
TV programma's zoals GunkTV en hun blad bijvoorbeeld, maar ook gamemania of allerlei computerwinkels blijven zwijgen en blijven doen alsof alles dik in orde is.

Dit terwijl België meer en meer internationaal op het net als een paria wordt beschouwd.

Het is wraakroepend dat op JiMtv bijvoorbeeld reclame wordt gemaakt voor het downloaden van game demo's via Xbox 360, maar dat men er niet bij vermeld dat mensen die dit doen met een standaard belgacom/telenet abonnement amper twee demo's per maand kunnen downloaden en daarna op smallband zitten voor de rest van de maand. Het is een gemiste kans om mensen iets bij te brengen over de manier waarop ze uitgeperst worden voor een dienst die in het buitenland goedkoop voorhande is.

Vanuit de politiek valt er ook geen redding te verwachten op dit vlak,... nochtans ligt oa. de oplossing voor het fileprobleem grotendeels in het ontwikkelen van een degenlijke, betaalbare, eerlijke telecomsector. Jammer genoeg staat er in GEEN ENKELE partij hun programma meer dan twee regels tekst over de telecom-toestand. Er is blijkbaar niemand die enige durf heeft om tegen belgacom's ijzeren wil in te gaan of een marktconditie te laten evolueren. We zijn al tien jaar over tijd, maar nog beweegt er geen kat. Zelfs de liberalen laten liever toe dat concurrentie vlak onder hun neus vervalst wordt en beschermen waar nodig de broodheren.

Het zal dus van buitenlandse firma's moeten komen om ons uit dit moeras te halen, misschien wel sneller dan belgacom durft denken :)

3 opmerkingen:

Unknown zei

wie zit er hier te lullen !

Ik ben zeker dat deze persoon nog niet geboren was toen ik al op het internet werkte,
Met Pc's als 286, 386,486, win 1.1met een gewone telefoon modem.
Dan kan men van traagheid en duur spreken,
Start to surf is een zeer goed initiatief van de overheid , eindelijk iets goed voor de vergrijsde generatie , en mensen die met een PC niet overweg kunnen,
niet vergeten dat deze mensen geïsoleerd zijn van het internet
denk maar eens aan bankverichtingen , Belastingaangifte en vele andere toepassingen , van de overheid , ik heb de indruk dat de persoon van het artikel , tegen de vooruitgang is ;maar ik denk dat het eerder een kwestie is , dat mijnheer niet genoeg illegaal kan downloaden , ik zou voorstellen koopt U een een CD met muziek , spelletje en of sofware of huur eens een film , nodig vrienden uit , dit kan heel gezellig zijn , ik zou voorstellen kom eens meer naar buiten onder de mensen dan zal je weten wat er onder de bevolking leeft , gun de andere ook hun plezier , ik denk dat jij maar één vriend hebt je PC.

Een nuttige tip !! nog niet aan gedacht , om de oudere generatie les te geven ?
Ik doe dit wel en heb er al veel plezier aan beleefd.

Een beetje realistische blijven zou ik zeggen.

Rudy.V.S.

m zei

Beste Rudy, Indien je mijn blog en dit artikel goed had gelezen, zou je weten dat ik zeker VOOR vooruitgang ben. Deze blog entry was een aanklacht tegen de manier dat deze 'vooruitgang' door deze regering wordt aangegrepen om mensen geld te laten betalen voor dingen waar ze niet veel mee zijn. Er zijn betere manieren om dit te organiseren volgens mij, manieren die minder profitariaat opwekken ook (of dacht u dat alleen geïsoleerde oudjes die pc's kopen?).
Als het u mag geruststellen: ik koop CD's, ik koop spelletjes en ik ben iemand die zich ook met andere dingen bezig houdt dan computers. Bedankt voor de reactie toch, want op deze manier komt er misschien een discussie lost hier en daar.
Ieder zijn mening uiteraard over de manier waarop, maar we zijn het er wel over eens dat het online krijgen van bepaalde bevolkingsgroepen zeker positieve kanten kan hebben (zoals de belastingsaangifte om maar iets te noemen).

groeten
m

Unknown zei

Hier moet ik ook even op reageren.

Start-to-surf is gegroeid als een mooi initiatief, doch is uiteindelijk iets lelijk geworden met weinig voordelen en vele mogelijke addertjes onder het gras.

Er staat bv. niet aangegeven wat er juist in het "1-jaar-gratis-internet" aanbod vervat werd. Hoeveel is de maximale download/upload per maand? Tegen welke snelheid? Dat wordt nergens aangegeven. Wat als je over je limiet gaat? Hoeveel moet je dan bijbetalen? Gratis zal het dan niet meer zijn. En dan is het "slechts" enkele euro per maand extra, het zal weer mooi doortikken op het einde van de rit.

Als je dan ook de verschillende configuraties vergelijkt met andere aanbiedingen op andere sites (en ik heb niet lang moeten zoeken), dan kan je zelfs na de belastingaftrek veel goedkopere en veel beter uitgeruste systemen vinden voor minder geld, zelfs na de belastingaftrek, die je pas veel later terug krijgt.

Vrienden van me waren hier enkele weken geleden bijna ingetuind en waren heel blij dat ik hen op bovenstaande zaken gewezen heb.

Nogmaals start-to-surf is een heel mooi initiatief, vooral het idee om zoveel mogelijk minder kapitaalkrachtige mensen in aanraking te brengen met de wondere wereld van het www, maar men moet zich goed heel informeren voor hier mee in zee te gaan en inzien dat er betere manieren bestaan. Zo niet, kan dat op termijn lelijk uitdraaien en dat lijkt me volledig het tegenovergstelde van het basisidee van dit pakket.

mvg
Nick