vrijdag, november 13, 2009

Waarom zijn plastic flessen hier duurder dan in Nederland?

Een simpele vraag niet? De plastic flessen van uw favoriete frisdrank die u koopt in de supermarkt in België zijn steevast 20 tot 45% duurder dan in Nederland.
Ik woon zelf op een goede twintig minuten rijden van de eerste bewoonde nederzetting in Nederland en kan daar de exact zelfde drank kopen in een recycleerbare PET fles, voor veel minder geld.
Nochtans ligt er tussen België en Nederland geen natuurlijke barriëre die moet overwonnen worden teneinde een lading drank naar het andere land te krijgen. Het is niet zo dat een leverancier gevaarlijke woestenijen of hoge bergpassen moet doorkruisen om zijn waar af te leveren in België.
Waarom dan dit verschil?

De vraag is niet alleen een kwestie van prijs, het is ook een milieuvraagstuk. Waarom kan men in Nederland de verkochte PETflessen binnenleveren ter recyclage, terwijl men deze in België (tegen betaling!) dient weg te gooien bij het huisvuil in een doorvoor bestemde blauwe zak? (de enige blauwe zak die ik zie in dit verhaal is onze liberale minister voor administratieve vereenvoudiging trouwens)

Ons land hinkt voor de zoveelste maal achterop en zoals gebruikelijk betalen wij als belgen (dat schrijf ik niet meer in hoofdletters) weer meer dan in de rest van Europa. Net zoals een IKEA-kast, hamburger bij McDonald's of een reep chocolade hier meer moet kosten dan 20km verderop.

Een voorbeeld:
Wanneer u in een gemiddelde supermarkt in België een fles koopt van 1,5l Coca-cola, dan betaalt u daar tussen de 1,52 en 1,65 Euro voor, afhankelijk van de plek waar u het koopt.
De afval hiervan kan niet binnengebracht worden bij de supermarkt en moet dus in het huisvuil terecht komen, waar het plaats in neemt, het milieu vernielt en bovendien nog extra geld aan vuilniszakken kost. Reken al gauw 10 cent om zulke fles weg te gooien gezien het gewicht die het opeist in de toegelaten quota vuilnis.
Een PET fles cola leegdrinken en weggooien in België op de vervuilende manier kost dus om en bij de 1,75 euro als je alles meerekent.

In Nederland betaal je voor deze zelfde fles 1,35 Euro gemiddeld, waarbij u 25 cent terug krijgt bij de verwerking van de terug gebrachte PET fles.
Om en bij de 1,05 euro dus. Een verschil van 0,70 Euro voor één enkele fles,... met als grootste verschil dat in Nederland de fles hergebruikt wordt en in België ze op straat rondslingert in een niet echt goed sluitende vuilniszak van 2 Euro per stuk.

Opeens is men dan ook verbaasd over het feit dat veel Belgen hun "afval" komen binnenleveren in Nederland. Ik deed dat ook, omdat ik dacht dat ik hiermee het milieu en mijn portefeuille hielp.

Maar helaas, mooie liedjes duren niet lang. In de krant stond een artikel over de petflessen trafiek tussen België en Nederland.
U kan het artikel hier lezen.

Deze maatregelen vanwege de Nederlandse winkels is uiteraard geheel terecht, het is aan onze kant van de grens dat het andermaal fout loopt. Waarom betalen we MEER voor iets dat NIET herbruikt wordt en tegen betaling moet worden opgehaald?

De oplossing is uiteraard eenvoudig, vanaf nu ga ik deze flessen nog vaker in Nederland kopen èn terugbrengen. Daar is niets mis mee, het is lagaal en het zal me meer profijt opleveren dan blauwe zakken te kopen of mee te doen aan de Belgische uitzuigerij tegenover consumenten. We betalen hier voor zowat ALLES te veel, zonder er wat voor terug te zien. Misschien allemaal de schuld van de loonkost en de belastingdruk, want iemand moet al die ambtenaars betalen uiteraard, of het nu Dieselrijders of Coladrinkers zijn, betalen doen we toch.

Vandaar mijn oproep: mensen die dit soort prijsverschil beu zijn: ga naar Nederland winkelen, het is er aangenamer, cleanere winkels, meer personneel en vooral pakken goedkoper!

Geen opmerkingen: