woensdag, september 23, 2009

Waarom betalen we nog voor melk?

Een liter melk in de supermarkt kost om en bij de 0.35 tot 0.8 euro, afhankelijk waar je het gaat halen. Blijkbaar is dit niet genoeg om de distributeur, melkveehouder en de hele verpakkingsindustrie die er aan hangt nog iets te geven zodat op't einde van de rit de koe waar die melk uit komt nog iets te eten heeft.

In totaal is er bij de recente protesten zo'n 15 miljoen liter melk geloosd. Een grote melklozing van nog eens extra 25 miljoen zou geplanned worden, oa door de Nederlandse boeren.

Het kapitalisme is misschien niet perfect, dat zien we elke dag. Dat er af en toe geprotesteerd wordt is dan ook normaal.
Al denk ik dat men hier een geweldige kans mist om datzelfde systeem terug te pakken. De protesterende mensen zijn namelijk diegenen die daadwerkelijk iets MAKEN, produceren, ... diegenen die aan het begin van een industrie staan. Ze zijn landbouwers, da's iets heel anders dan een suffe ambtenaar die achter zijn bureau zit te slapen tot aan zijn pensioen en dan een dag gaat 'betogen' met een vergoeding van zijn vakbond.

De boeren kunnen meer. Wanneer je als boer door dat marktsysteem niets meer verdient kan je een paar dingen doen uit protest. Je kan beginnen tegenwerken op een vrij fundamentele manier.
Het eerste wat je kan doen is wat ze nu uitvoeren: op een schandalige manier bruikbaar voedsel lozen.
Toch raar dat we deze mensen nu opeens zo in de weer zien tegen het kapitalistische systeem dat hen zonder inkomsten zet. Misschien hadden ze ten tijde van 1992 meer van zich moeten laten horen, toen er nog veel subsidies (en beloften daartoe) te rapen vielen vanuit Europa, maar zo zien we maar weer dat een sector pas gaat protesteren wanneer hun magen leeg zijn. Europa heeft hen bedot en ze weten het, jammer maar helaas: te laat.

Een andere manier van protest is om het gratis (en rechtstreeks aan de consument) weg te geven.

Dit lijkt me een betere oplossing. Wanneer een boerderij zou aankondigen dat ze samen met de andere boerderijen in een streek de melk gratis weggeeft, dan zou er volk naar deze boerderijen komen.
Dat volk zal meestal gewoon de melk komen halen met de kans dat ze meteen ook wat eieren, groenten of een oude kruiwagen kopen. Je weet nooit, een beetje commerce in dit verhaal kan al veel oplossen denk ik.
Stel dat deze boeren zeggen dat je per persoon, per keer maar 2 liter melk mag meenemen,... dan is er genoeg melk GRATIS om heel dit land te van melk te voorzien voor de komende weken.
Meer nog, tegelijk leg je de supermarkten (de kanalen van het zo gehate kapitalisme) even lam op gebied van melkverkoop. Je legt er ook een heleboel andere mensen mee plat, die dan opeens niks meer verdienen aan "jouw" melk.

Om dan maar te zwijgen over de ronduit wraakroepende toestand waarbij er 25.000 mensen (vooral kinderen) van pure honger en ontbering omkomen ELKE DAG.
- Moest er ooit een leger uit alle Derde-Wereld landen samen troepen om ons hiervoor te straffen, zou ik hen volledig gelijk geven,... de realiteit is echter dat deze mensen door onze wapen eerder elkaar bestrijden dan hun echte vijanden in Europa -

Nog een andere manier is om gewoon van stiel te veranderen, als er tenslotte niets meer te verdienen valt in jouw sector, laat dan een ander maar verder ploeteren. Zodoende zit men straks alleen nog met industrieel verwerkte rommel in al die mooie blinkende supermarkten waar ze strijden om de laagste prijzen.

Geen opmerkingen: