woensdag, september 09, 2009

VRT en het onthaalmoeder incident

Je kan je afvragen of de VRT op journalistiek niveau nog wel serieus te nemen is.
In hun nieuws van de voorbije dagen (7/9/2009) en in hun 'duidings'magazine Panorama werd er een filmpje getoond van een journalist die binnendringt met een smoes bij een onthaalmoeder.
Intussen, enkele dagen verder is deze onthaalmoeder zogenaamd ontmaskerd door de vrt als iemand met extreem-rechtse sympathieën, waarna de heksenjacht op alle (al dan niet foute) onthaalmoeders kon starten.

Voor ik mijn gal spuw even zeggen dat foto's van een bepaalde dictator met snorretje en een vlag van het VMO niet bepaald een toonbeeld kunnen genoemd worden van 'fideel' gedrag. Ik beschouw deze mensen dan ook als rasechte nazi's, met als gevolg dat ik ze persoonlijk geen warm hart toedraag. Toch ga ik ze even verdedigen, gewoon omdat democratie iets meer moet zijn dan een journalistje dat zich toegang verschaft tot iemands privé leven met als doel dit te verpesten en op straat te grabbel te gooien.
De aanhangers van het Nationaal-Socialisme in de jaren 30 deden zelf ook zulke praktijken, en toen kwam er ook niemand op voor de slachtoffers. Ik voel me dan ook geroepen om even iets te zeggen over dit voorval.

Het is toch jammer, anno 2009, dat de VRT al haar journalistieke capaciteiten aanwendt om een folkloristische dame als het ware te 'ontmaskeren'.
Misschien hadden deze journalisten hun mini-spionagecamera's en microfoons beter binnengesmokkeld bij mensen die in deze maatschappij ècht schade aanrichten. Een vergadering van topmagistraten, een dinertje van ministers en superkapitalisten, een meeting van enkele adelijke families of de hoogste instanties van staatsinstellingen wanneer ze kreeft zitten te schranzen in een hoerentent.
Neen, in de plaats gaat men een half afkooksel filmen in een marginale buurt, die ze dan voor de camera het relaas laten doen dat elke misnoegde racist doet ("ze pakke ongs jop af eej"). Zulke figuren kan je in vele kroegen vinden overal in het Vlaamse landsgedeelte, je kan er als het ware een aparte talkshow voor oprichten als het dan toch om de shock-en-kijkcijfers te doen is.

De waarheid is dat deze journalistieke wezels geen guts hebben om bij de echte bandieten te gaan filmen. Te rijk, te hooggeplaatst, te veel schrik... er zijn vele redenen om je job als journalist niet te doen uiteraard.

Moest men dan toch per sé nazi's en aanverwanten willen in beeld brengen, ga er dan aub eens stevig mee in debat over INHOUD. Pak ze op wat ze geloven of voor waar aannemen,... pak ze op hun ideologie. Want ze hebben ergens een punt dat deze over-tolerante maatschappij niet deugd (de conclusie die ze eraan koppelen is alleen totaal fout, maar goed... laat hen dit zelf inzien wanneer je als democraat dan toch zo stevig in je schoenen denkt te staan).
In de plaats gaat men op de Vlaams TV vaak gewoon voor de uiterlijkheden, de marginalen die vijf minuten tv moeten opvullen zodat het kijk-en-klapvee morgen weer iets weet te vertellen tegen hun collega's.

Op zich zijn er trouwens VEEL ergere problemen in de wereld (en in ons land) dan een vrouw die een foto van een dictator aan de muur wil hangen en af en toe herinneringen ophaalt over de oorlog.
In tegenstelling tot wat men allerlei kindjes in het onderwijs laat leren, zijn de problemen die NU (2009!!!) in de wereld voorkomen niet de schuld van de Nazi's.
De echte nazi's zijn oud, dood, gesneuveld of ergens in de jaren '80 gestorven in de gevangenis. De oorlogen worden nu gevoerd door nette maatpakken, mensen die Frankrijk en België vertegenwoordigen op wapenbeurzen, mensen die Congo vol wapentuig duwen zodat er daar elke dag mensen worden gemarteld, verkracht en dakloos achterblijven, al dan niet verminkt. Er is geen nazi te bespeuren daar... ook geen onthaalmoeders of andere 'gevaarlijke' mensen.
Nazi's zijn niet diegenen die het aids virus laten verspreiden door de mensen op te dragen geen condoom te gebruiken, dat privilege is weggelegd voor een andere organisatie. Een organisatie die zich anno 2009 geüniformeerd vertoont aan de mensen, hen oplegt wat ze mogen en niet mogen doen en vooral heel veel poen binnenhalen opdat hun leider van op een balkon in alle pracht en praal de massa zou kunnen toespreken op een groot plein (hmm, doet me aan iemand denken:).

De katholieke kerk (want daar heb ik het over) is in dat opzichte een van de grootste massamoordenaars en geldverslinders van de wereld, en dat NU, niet 60 jaar geleden. En ze blijven doorgaan; achterlijke filosofieën, debiele uitlatingen, terwijl ze nul komma nul oog hebben voor de problemen van de wereld die ze zelf vaak mee veroorzaken door hun gedrag.
In principe zouden alle onthaalmoeders met een foto van de paus aan de muur dus ook als 'fout' kunnen worden beschouwd nietwaar?

Om maar te zwijgen van de mensen die thuis foto's hebben hangen van Napoleon of nog beter; een borstbeeld van onze eigenste gruwelijke dictator (de moordenaar van miljoenen Congolezen) Koning Leopold II

Jammer dat we over dat laatste nooit iets zien op de VRT.
Binnengluren bij marginalen is natuurlijk veel makkelijker.

Geen opmerkingen: