maandag, december 10, 2007

Meer blauw (van de kou) op straat?

Het is stilaan aan het winteren. Ik schreef al eerder over het opvallend meer aanwezig zijn van politie agenten tijdens zonnige dagen, zie mijn blog van juni .
Het is nu december, de temperaturen dalen, de lucht is niet meer hemelsblauw maar grijs. De regen en wind zijn samen met de jaarlijkse Kerstmarkt weergekeerd in ons land.
Nu wil het toeval dat mijn moeder overvallen werd op klaarlichte dag bij de Kerstmarkt-kraampjes op de Groenplaats. Een plek waar het normaal krioelt van de lastige agenten in de zomer. Nu met de feestdagen in zicht is het een algemeen fenomeen dat de criminaliteit toeneemt. Want ook de kleine crimineeltjes eten graag een rijkelijke feestmaaltijd en geven hun gezinnen bovenop het uitkeringsgeld een paar leuke cadeau 's. Bij nader inzien lijkt het me dus logisch dat er net MEER agenten zouden aanwezig zijn, zeker op een plek die als een magneet straatgepeupel aantrekt zoals de Kerstmarkt! (en voor de politiek correcte mensen onder ons: ja het waren jammer genoeg weer "jongeren" die deze slag sloegen en de spreekwoordelijke "sjacosse" open sneden om de portefeuille eruit te nemen)

Niets van dat, integendeel. Er is daar nergens een agent te bespeuren, tenzij die ene flik die in een cabine zit op de Grote Markt (waarschijnlijk met een camera aan het inzoemen op de schaatsende jongedames op de ijspiste aldaar, maar ik fantaseer maar wat, hij kon evengoed boulettes aan het verorberen zijn).

Ik vind het schandaleus dat onze Antwerpse politie niets meer is dan een opgeblonken paradepaard, dat enkele wordt bovengehaald om in de zomer rond te paraderen voor de toeristen.
Het is nochtans niet zo heel moeilijk: de plaatsen waar veel mensen winkelen, argeloos rondwandelen en zich vergapen aan allerhande attracties zijn ook DE plekken waar criminelen te vinden zijn. Da's een open deur intrappen ik weet het, maar blijkbaar werkt er bij de Antwerpse politie niemand die hier ooit op komt.

Daarbij mag je nog rekenen dat alles waar de mensen zomaar stilstaan om te gaan kijken naar iets dat zich op straat afspeelt dubbel zo veel kans maakt. Let hierbij vooral op straat-acrobaten -muzikanten en -kunstige optredens allerhande.
Misschien ook in één keer de moeite doen om de rondtrekkende, als muzikant vermomde, zigeuner-bendes eens van naderbij te bekijken. Deze laatsten zijn niet alleen enorm hinderlijk met hun vreselijk muziek, maar hebben ook vrij losse handjes.

En voor ik helemaal als een verduurde en verzuurde Blokker ga klinken: ja ik weet dat de politie andere dingen te doen heeft in de winter dan in de zomer; maar ga me nu niet vertellen dat er van al deze politiemensen niet een stuk of vijf kunnen vrijgemaakt worden om de Kerstmarkt en omliggende festiviteiten in't oog te houden? Al was het maar voor de schijn, zoals in de zomer.

Waarschijnlijk stonden die spreekwoordelijke vijf flikken ergens aan de kant van een gewestweg in Duffel ofzo een opa aan de kant te zetten om hem te laten blazen bij een alcoholcontrole, waarna hij dan vervolgens een boete krijgt omdat hij na het eten een cognacje had gedronken ofzo. Kwestie van prioriteiten te leggen uiteraard. Mensen kloten, of mensen helpen.

En dan heb ik het nog niet over de 2 blauwe heerschappen op hun moderne politiefietsen die per sé een schoolmeisje moesten verbaliseren omdat haar fietslicht niet aan was, dit terwijl 50m verderop een groepje "jongeren" stonden te dealen op straat (lees: tuig van de richel met baggy kleding en een niet in ons natuurlijk biotoop voorkomende huidskleur).

Anyway, indien u dus de Kestmarkt bezoekt dit jaar: let op uw spullen, bewapen u, en tracht vooral zo iemand eens op heterdaad te betrappen. Voer vervolgens een burgerlijke arrestatie uit door het heerschap ergens neer te pinnen of vast te maken tot wanneer de politie eens een wagentje wil sturen (kan tijd kosten, let op want waarschijnlijk staan ze allemaal de weg te regelen aan't Sportpaleis voor het 10000ste optreden van Clouseau).

Of: ga naar een andere stad, bijvoorbeeld in Duitsland, waar men wel het verstand heeft om zulke evenementen te laten overkijken door de politie.
Want we leven nu eenmaal in een maatschappij waar sommige mensen niets hebben en ook graag een ipod kopen voor hun kind. Maar dat kopen in de winkel is hen te lang aanschuiven dus pikken ze't liever van iemand anders.

Rottige dingen, en er is niet veel aan te doen. Maar het moest er even uit sorry.

Geen opmerkingen: