dinsdag, mei 07, 2013

Jagen op zwartrijders - De Lijn

Vanochtend hoorde ik op de radio een trotse medewerker/woordvoerder van DeLijn aankondigen dat men een oplossing had gevonden om het SMS-betalen veiliger te laten verlopen.

In een van mijn vorige blogposts (gratis op de lijn) heb ik het er al over gehad: men is vaak heel creatief om SMS betalen gewoon tot gratis rijden te laten verworden.

De Lijn, vindingrijk als altijd (maar meestal jaren te laat;) heeft daar nu een typische cheapo-oplossing voor gevonden denken ze: men laat de SMS tickets ongeveer 60 seconden later komen dan nu. (een echte oplossing zou de te duur zijn, en zou veeleer structureel moeten gebeuren, en dat doet men daar niet graag).

Wat me hier boos aan maakt is dat je als reiziger dus wordt uitgespeeld tegenover de andere reizigers (diegenen die niet betalen rijden dus 'op de kap' van de anderen).  De prijzen gaan desondanks steeds de hoogte in, reden hiervoor (zo beweert men) is het grote aantal zwartrijders.
Pertinent onwaar in mijn opinie.  Er zijn veel zwartrijders omdat er andere zaken foutlopen, want ons sociaal vangnet is net van die aard dat de mensen die echt niet kunnen betalen omdat ze er de middelen niet voor hebben, alles bijna gratis kunnen krijgen (ocmw'ers, bejaarden, ....).

SMS fraude aanpakken is dus een flauw excuus!  Men wil meer geld, in plaats van zoals in Nederland controleurs mee op de trams en bussen te plaatsen gaat men hier een eenvoudig technologisch truukje toepassen en de prijs omhoog jagen...

Verkoop zulke dingen niet als "meer veiligheid" want het is larie,... men wil de prijs opdrijven, en de mensen die correct betalen, nog meer laten betalen.

Akkoord, zwartrijden is een ware plaag, maar je zal enkel meer zwartrijders creëren wanneer je dit soort prijsverhogingen gaat doorvoeren.

Waarom rijden mensen zwart beste DeLijn ?
Ik zal het even voor u opsommen:
- Omdat de service beneden alle peil is, en voor slechte service wil niemand de volle pot betalen (net zoals je bij een bakker die 2,85 euro vraagt voor een slecht brood niet meer binnen komt).
- De vervoersbewijzen kopen op een halte of perron is heel vaak onmogelijk aangezien er daar meestal defecte automaten staan.
- de chauffeurs snauwen je af wanneer je een ticket komt kopen op de tram of bus zelf
- de prijs is veel te hoog voor hetgeen je in ruil krijgt; je kan ook geen "korte" ritten maken, want je betaalt tòch altijd de volle 60 minuten minimaal (ook al moet je maar 2 haltes ver met de bus)
- Vele mensen willen niet betalen, want die genen die niet kunnen betalen omdat ze geen middelen hebben, krijgen toch een vervoersbewijs of Omnio-pas zo goed als gratis. Het gaat dus puur om mensen die niet WILLEN betalen, en ze hebben nog gelijk ook. Met zo'n overvolle trams en bussen, zulke slechte service wil ik ook niet langer betalen.

Oplossingen zouden kunnen zijn: investeer in een beter net, met voldoende personeel (goed voor de sociale ontwikkeling van de maatschappij, de werkgelegenheid. Trek de prijzen (vooral voor abonnementen!) naar omlaag, zodat ook mensen die WILLEN betalen het kùnnen betalen. Bijna 300 euro voor een jaarabonnement is er ver over!

nota:  In een eerdere versie van deze post meldde ik dat het 'waarschuwings-SMS'je' dat De Lijn stuurt ook 0.15 euro kostte, dit is echter niet het geval.  De twee SMS'en die je krijgt zijn als volgt gefactureerd:
- waarschuwings-SMS   0,0 euro
- Ticket: 1,30 euro
- SMS voor het ticket : 0,15 euro
Achtereen zal men waarschijnlijk ook de waarschuwings-SMS gaan aanrekenen vermoed ik... waar dan een verborgen prijsverhoging zit.








Geen opmerkingen: