donderdag, maart 11, 2010

Onderwijs voor iedereen

Vandaag met verbijstering gekeken naar de parlementaire zitting waar er werd gesproken over de problemen met plaatsgebrek in het onderwijs.
De problemen zijn eigenlijk heel simpel volgens mij; de staat heeft, in zijn taak om onderwijs te verstrekken gefaald.
Heel simpel, wanneer er mensen zijn die op ellelange wachtlijsten moeten staan of hun kinderen ergens ver weg moeten naar school brengen, is er iets mis.

Zoals gebruikelijk bij de overheid en de politici, heeft men nooit de moeite genomen om al dat vele papierwerk dat ze door de scholen laten verzamelen eens serieus te bestuderen.
Het is nochtans heel eenvoudig om zulke problemen te zien aankomen.  Je neemt de geboortecijfers in een bepaalde streek, je voegt daar vijf jaar bij, en je telt er ook het aantal inwijkelingen bij op.  Dan kom je tot een vrij goede indicator om in te kunnen schatten hoeveel kinderen er in deze streek school zullen moeten gaan lopen.
Indien je dan ook nog eens de perfect te volgen capaciteit van de scholen vergelijkt, is het plaatje zelfs 'live' op te volgen; een beetje computerprogrammeur heeft hier waarschijnlijk op een week een deftige applicatie voor geschreven.
Maar de diensten van onze minister van onderwijs houden zich blijkbaar liever bezig met het ... tja... eh... niets doen?

In een o-zo politiek correct halfrond als het Vlaams Parlement kan het toch niet zijn dat men de noden van de bevolking zomaar laat verloederen.  Enkele rechtse politici gaven hierop de tip om de kinderen van Nederlandstalige ouders in te schrijven als niet-Nederlandstaligen, ... iets dat een voorkeursbehandeling zou opleveren.  Op zich geen slecht idee, misschien kan je ook meteen een beetje schoensmeer op de kindjes hun gezicht smeren om er zeker van te zijn dat je eerst in de rij mag staan.

Er is in ieder geval iets zwaar fout aan het lopen in ons onderwijs, ik heb het al vaker gezegd, maar het blijft een feit dat er niet of nauwelijks iets aan de praktijk getoetst wordt in dit land.  Alles gaat op papier, via dossiers en allerlei achterhaald papierwerk.
Je moet volgens mij vooral kijken naar de effecten van zoveel allochtonen in een klas -want jaja, daar gaat het eigenlijk ècht om- het kan niet zijn dat er in een klas van 25 leerlingen er 6 zitten die geen Nederlands kennen, onze gewoontes niet hebben en eigenlijk gewoon daar maar wat zitten vragen te stellen.  Ik heb niets tegen deze kindjes (wel iets tegen de mijnheren die deze kindjes hun ouders hier alle voordelen geven zonder daar iets voor in ruil te krijgen), maar ik heb wel iets tegen verloedering.
Wanneer je als land een goed onderwijssysteem hebt, is het toch onvoorstelbaar dom om deze voorsprong uit handen te geven?  En waarom? Om enkele mensen die "meer aandacht" nodig hebben een hele klas te laten zakken in niveau?

De minister van onderwijs zouden beter een IN de klassen gaan kijken, er zijn te veel leerlingen in een klas, in te slechte gebouwen, in verouderde lokalen met verouderde middelen en in die moeilijke omstandigheden worden er dan ook nog eens een pak allochtonen in de groep gesmeten waar de leerkracht dan maar een reeks lesplannen mee moet zien te halen.  Geen wonder dat er steeds meer van deze leerkrachten het opgeven of vaak 'ziek' zijn.

De oplossing is zoals vaak vooral een durf om de echt problemen, los van politieke idealen, onder ogen te zien.
Natuurlijk is het nobel en correct om voor ieder kind, ongeacht de afkomst, onderwijs te bieden.  Natuurlijk is het heel mooi om dit voor de camera's vol te houden, ... maar het houdt totaal geen steek wanneer de middelen beperkt zijn.
Blijkbaar moeten we vrijgevig en tollerant zijn wanneer we cadeaus weggeven (want onderwijs geven is een geschenk aan die mensen) maar mogen we vooral geen vragen stellen over wat er met de cadeaus gebeurt.
Parels voor de zwijnen is het vaak.  Maar wanneer je daar een opmerking over maakt, vind je jezelf naast rechtse foute figuren gesitueerd, dan opeens ben je onverdraagzaam en slecht.

Ik vind het enorm onverdraagzaam van een democratie om mensen die slim zijn en die vooruit willen te laten onderwijs volgen ver van huis in een klas vol allochtonen die het niveau verlagen.  Aangezien onderwijs een recht is voor iedereen, dan is degelijk onderwijs ZEKER een recht voor iedereen.

Men heeft er blijkbaar plezier in in politieke middens om van ons onderwijs een kruising te maken tussen een ocmw-kinderopvang en een bezigheidskolonie, waar achtereen alleen nog gedemotiveerde moeders voor de klas staan en domme kinderen de meerderheid uitmaken van de klas, terwijl de echte toekomst van ons land achteraan in overvolle klassen zich frustreert over de gemiste kansen.  Deze generatie zal òòk ouder worden, en beseffen dat ze opzij zijn geschoven.  Deze generatie zal zich niet laten manipuleren door een bende politici die hun falen verdoezelen als 'democratisch'.  Want we spreken over kinderen die nu nog niet veel zeggen, maar verdomd goed weten hoe de media-manipulatie werkt.  Het jammere is dat er niet meer te discussiëren zal vallen,...

Stem aub de bende Leterme en Kris Peeters weg want hun regetingen zijn ons onderwijs aan't afbreken in sneltempo.

Geen opmerkingen: