dinsdag, mei 05, 2009

De TV zenders (deel 2 van de TV zwendel)

Vroeger, toen de dieren nog spraken (Kraakje) op TV, kon je 's avonds als moegewerkte Belg in de floeren zetel ploffen en TV kijken zonder zorgen. Nadat vrouwlief loze vinken en spinaziestoemp had klaargemaakt had het gezin enig vertier nodig en zat men te kijken naar programma's als Hoger-Lager en de dolle avonturen van Kapitein Zeppos.
Deze mensen leefden (nog niet zo heel erg lang geleden) in een land waar men met al dat vele belastingsgeld een hele schare minister onderhield die niet echt veel deden, maar er wel voor zorgden dat de menschen thuis nog een beetje vertier hadden en niet al te veel zorgen. Akkoord, er verdween veel geld naar allerlei dubieuze projecten, maar de mensen hadden wat ze wilden: een TV om naar te gapen en een huis om af te betalen en af en toe van een koterij te voorzien gedurende een te hete zomer.

Anno 2009 is het echter zo dat de nakomelingen van deze brave Belg 's avonds in hun Ikea-meubel ploffen (en er vervolgens al dan niet met een zere rug doorzakken) om een avondje TV te kijken, alleen is het vet dik van de soep. In mijn vorig betoog heb ik duidelijk gemaakt hoe duur het wel is om een basisdienstverlening TV te kunnen ontvangen.
Ondertussen is het TV landschap nòg erger geworden.
Zelf kijk ik geen TV, maar voor een familielid wilde ik vandaag even uitzoeken hoe we iets konden regelen zodat er Tv kon gekeken worden met iets meer zenders dan wat de gewone analoge kabel in het Integan-keizerrijk aanbiedt, of liever: ons toegooit.
Het aanbod van Turkse folklorezenders en Hollandse praatprogramma's zonder inhoud komt momenteel mijn familielid danig de strot uit, en terecht, een avondje zappen gisterenavond ten huize van,... was een komplete tijdverspilling (nog nooit zoveel verschillende versies van dezelfde bullshit gezien op één avond , gepaard gaand met de meest irritante reklame).

Het aanbod is gewoon degoutant slecht èn te duur. Wat me vooral stoort bij het aanbod van de verschillende 'bedrijven' die TV aanbieden is de technische overbodige bagage die ze (door hun eigen onkunde en gebrek aan klantgerichte R&D) aan de dag leggen.

Een klein overzicht:

TV Vlaanderen: Hier dringt men er op aan dat men de goedkoopste is (da's heel relatief want men gaat er dan van uit dat je geen enkel soort bekabeling of abonnement hebt bij zowel belgacom als telenet). Een schotel met bijbehorende weerbestendige rommel kost 299 EURO, abonnementen zweven voor een goed zenderaanbod rond de 16 EURO en de andere zaken die je moet komen maken dat je uitkomt op een 450EURO in totaal éénmalige installatie, hardware en een jaar abonnement.
Voor dat geld heb je al gauw een computer trouwens :) hint hint.

Wat er echter te veel aan is, is de hardware. Wie wil er nu een schotel van om en bij de 64 cm neerpoten op zaar (zijn of haar, kiest u zelf) terras om dan met allerlei weerbestendige kabels, geboorde gaten doorheen muren, decoders, smart cards, hard drives en 88 afstandbedieningen TV te gaan zitten kijken? (Overigens klagen mensen bij TV Vlaanderen steen en been over uitgevallen beeld en slechte ontvangst... er mag met andere woorden geen duif al te hard op je schotelantenne kakken of je kan de finale van je favoeriete show niet zien).
Conclusie: Te duur, te ingewikkeld en vooral te veel hardware. Vroeger kwam er een draadje uit je muur geplopt en dat draadje stak je in je TV en hopsakee! je had beeld! We gaan er niet op vooruit met al hun slimme technologie en hun investeringen... meer hardware en meer rommel en vooral duurdere rommel, dat is waar het om draait blijkbaar.

Tweede alternatief: Belgacom TV
Ook dit is een dure oplossing (al beweegt men hemel en aarde om u het gegenovergestelde wijs te maken). Allereerst moet je uiteraard bij onze blauwe vrienden allerei contracten tekenen, ... daar begint de ellende meestal. Deze ellende heeft de naam ADSL DSL of VDSL gekregen (afhankelijk van welke website u leest). DSL technologie bestaat al een tijd en kan perfect dienen om IP te leveren, dus ook streaming IP TV.
Zogenaamd kan men enkel en alleen broadband leveren bij Belgacom wanneer u een telefoonlijn hebt,... niet alleen de fysieke lijn maar ook mèt bijbehorden telefoonnummer en abonnement.
Zelfs indien u niet belt ermee MOET u toch nog 6 euro ophoesten voor het gebruik hiervan (weerom, onze voorouders hebben deze copperpair cables tot bijna bij iedereen binnen in de huiskamer laten leggen, er is dus geen enkele reden waarom we buiten de diensten die erover runnen, in dit geval DSL, nog iets zouden moeten betalen).
De 'lijn' is dan eindelijk geactiveerd en betaald en DAN PAS mag je DSL erover laten lopen (en dus een tweede keer betalen).
Over deze DSL diesnt laat men dan een TV stream lopen via een IP tunnel naar je router en vervolgens naar je decoder. Al dit materiaal moet betaald worden, gehuurd zelfs... je hebt geen keuze van hardware dus je blijft met rommel werken die er uit ziet als een airconditionning toestel in een jaren '80 hotel.
Daar bovenop heb je uiteraard ook nog eens een TV abonnement nodig... de prijzen hiervan variëren zo enorm dat ik ze niet vermeld, hun site is zo'n kluwen van reclameslogans en holle termen dat je maar beter gewoon wat anders kan kiezen. Ik heb ook nog nooit een tevreden Belgacom TV klant tegengekomen, toch geen die langer dan 6 maand klant was/bleef.

Daarbij moet ik nog kwijt dat de internet-oplossing, die meestal tegelijk aan argeloze mensen wordt aangeboden samen met hun TV rommel, is meteen ook de duurste en slechtste van heel Europa, met totaal achterhaalde datalimieten en prijzen waarbij zelfs landen als Griekenland en Nigeria ons stilaan inhalen qua prijs/kwalitietsverhouding. Mensen die internet hebben via Belgacom zijn eigenlijk gewoon achterlijk en helpen ons land nog verder in het internet-isolement door dit soort praktijken te blijven pikken. Shame on you!

Derde aanbod: Telenet TV
Hierbij telt ook de overdreven kick voor hardware. Blijkbaar is HD TV zo ingewikkeld en moeilijk tot bij de klant te brengen dat je er vreselijk veel kastjes en gedoe voor nodig hebt (vooral de smartcard die ook hier weer opduikt net zoals bij TV Vlaanderen) is om te gieren,... net alsof we hier de keuze hebben...
Hier komt voor een minimaal pakket de prijs neer op een 350 EUR gesteld dat u al Telenet klant (of slachtoffer) bent.
De kwaliteit, moet gezegd, is excellent. De beelden die ik zag bij iemand die dit heeft draaien waren zuiverder dan analoge TV en ik denk dat Telenet alvast puur op technisch gebied het beste waar voor z'n geld levert in vergelijking met de anderen, al is dat met deze ovedreven dure prijzen niet echt een prestatie te noemen. 't Is een beetje kiezen tussen cholera of de pest (of niets).
Conclusie: Ook hier heb ik de boot afgehouden om de eenvoudige reden dat zelfs een gewone DVD afstandsbediening voor dit familielid een hele klus was om te leren gebruiken. Ik wil niet weten hoe het zou gaan met een digecorder HD van telenet waar zo veel mogenlijkheden mee zijn.

Eindconclusie: Er is in Vlaanderen geen enkele TV aanbieder die een eerlijk geprijsde, eenvoudige, slimme oplossing biedt om TV te kijken met een rijk zender aanbod.

Ikzelf ben blij dat van al dit gedoe verlost ben en me tevreden stel met wat ik kan lezen en leren uit boeken, in plaats van Jean-Marie Pfaff en zijn kroost omhoog getorpedeerde minkukkels als lichtend voorbeeld te moeten aanschouwen à ratio van 400 Euro per jaar incl. BTW.

Geen opmerkingen: