vrijdag, april 03, 2009

1100 Miljard Dollar, een voorspelling

De G-20 top mag dan wel vriendelijk en vrolijk zijn verlopen volgens vele reportages en journalisten, ik heb zelf zo mijn twijfels bij wat er beslists is.
Eerst en vooral is het belangrijk om in te zien dat de crisis die we nu meemaken geen gewoon dipje is; het is een crisis die de fundamenten van het kapitalisme zelf aan het wankelen brengt.
Wanneer de hele economie, van Japan tot Amerika blijkt te hebben gedraaid op cijfers, opgeblazen waardelozen leningen en oplichting (want dat is het wanneer men waardeloze kredieten verstrekt EN verkoopt in een pakket aan nietsvermoedende beleggers).

De oorzaken zijn gekend, maar de remedies niet. Wanneer je er de vakliteratuur op naslaat kan je enkel maar vaststellen dat de geschiedenis zich herhaalt. Men blijft remedies tegen een crisis vinden die enkel op korte termijn helpen. Ik noem zoiets het “Mobutu-effect”. Waarbij het genoemde staatshoofd van het vroegere Zaïre (nu Congo) gewoon geld liet bijdrukken wanneer het land in slechte papieren zat. Met de nodige desastreuze gevolgen uiteraard.
Men leert niet bij, en waar men vroeger met Afrikaanse landen lachte, is men nu op internationaal vlak dezelfde "truuken van de foor" aan het toepassen. Men drukt dan wel fysiek geen geld bij deze keer, maar men gaat massale titanen-leningen aan bij de grootbanken om een hallucinant cijfer van 1100 miljard dollar in de wereldwijde economie te pompen.
Het ergste is dat tegelijkertijd men de fondsen aan het IMF verdievoudigd. Het IMF heeft in het verleden maar één ding gedaan; namelijk arme landen omgetoverd tot paradijzen voor industriëlen die er op een goedkope manier wilden ‘investeren’.
Normaal gezien moet een arm land dat in de problemen zit bij het IMF kunnen aankloppen om steun. Men krijgt deze enkel maar indien het land een soort van “business plan” vorlegd, waarbij ze bewijzen dat ze genoeg ruimte maken voor wat het IMF economische activiteiten noemt.

Het komt erop neer dat men op plekken zoals Manaos in Brazilië gewoon Westerse fabrieken neerpoot waar de mensen van de lokale dorpen en steden met zachte of harde dwang te werk gesteld worden (uitbuiting dus). Hun oorspronkelijke dorpen en steden worden ofwel platgewalst of omgevormd tot toeristische plekken (prostitutie zeg maar gerust).
Het IMF zijn niets meer dan de bloedhonden van het kapitalisme, die geld uitdelen aan door het systeem kapotgemaakte economieën in ruil voor gehoorzaamheid. Ze doen eigenlijk net hetzelfde dan de katholieke missionarissen destijds in Afrika: wanneer je stukjes uit de Bijbel kan opzeggen krijg je te eten. Bij het IMF vertaalt zich dat in: een fabriek mogen zetten met goedkope werkkrachten en je krijgt geld.

Dat men deze bloedhonden van het kapitalisme zo veel meer geld geeft EN tegelijk de arme landen plus de grootkapitalisten 1000 miljard geeft is ronduit een misdadige blunder te noemen. Een laatste stuiptrekking van een hebzuchtig systeem dat niet kan werken.
Wanneer kapitalisme zou werken hoeft het geen ‘regulering’ te hebben, dan zou alles zichzelf corrigeren met de nodige ups en downs.
Wanneer je zelf al moet gaan ingrijpen om gewoon de mensen nog een beetje deftig te laten leven is dit gewoon uit schrik voor wat er zou kunnen gebeuren wanneer ze op korte termijn geen cadeaus geven.
Het is natuurlijk duidelijk dat de leiders (in de eerste plaats van USA en UK) ten allen prijze willen vermijden dat er opstanden uitbreken bij werklozen en hongerige mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Men wil in het zadel blijven, men wil nog even het onderste uit de kan halen vooraleer het allemaal in elkaar stuikt.
Zo verschrikkelijk veel geld LENEN om de economie te steunen wereldwijd zal op lange termijn de doodsteek betekenen van het kapitalisme. Men zal de bende van de G20 top van 2009 het zeker niet in dank afnemen, binnen een vijf tot tien jaar zal men pas zien wat deze economische atoombom heeft aangericht.

Het einde van de globalisatie is in zicht, en het werd tijd. Een globale economie zoals die nu gedefiniëerd wordt kan niet verder werken. Tenzij men 1 wereldmunt uitvindt misschien, en dan nog zal de hebzucht ver de limieten van het kapitalisme blijven overschrijden.
Moest iedereen tevreden zijn met wat ze zich kunnen veroorloven zou er veel opgelost zijn, maar blijkbaar wil men vooral drie auto's voor de deur hebben staan om zich een hogere status aan te meten dan de buren die er "maar" twee hebben ofzo.

Hoeveel geld Obama en zijn vriendjes in maatpak ook in dat soort tactieken zal stoppen, op lange termijn geldt nog altijd dat de "pie doesn't get bigger". Ik ben benieuwd wat er het eerst uit zijn voegen barst: de bevolkingsgroeit of het kapitalisme ?

Geen opmerkingen: