zondag, februari 08, 2009

Ons afval naar Ghana

Domheid kent vele lagen. In het geval van het e-afval (elektronisch afval) dat we naar derde wereld landen verschepen, begint deze domheid bovenaan, bij de bevoegde minister.
De niet-toevallig CD&V minister verzekert ons op TV dat alles in orde is. Er is een wet die het verschepen van e-afval verbiedt (er zijn zoveel wetten die zoveel verbieden, niemand die er zich wat van aantrekt uiteraard) en er is ook een controle, die dan blijkt te bestaan uit 4 ambtenaren die ergens in het Antwerpse rondrijden in het havengebied. Wat kunnen ze dan juichen over 1 container die ze konden tegenhouden voor hij naar Ghana werd verscheept.
Een mooie zonnebloem (die haar groene achtergrond zou moeten voorstellen vermoed ik) prijkt op haar website. De CD&V weet wel hoe ze haar smurfen met elks één uivergrootte eigenschap moet ten tonele voeren uiteraard.

Ik ben er zeker van dat alles piekfijn in orde is hoor, zoveel is duidelijk.
Onze ministers voeren nu eenmaal een foldertjes-en-rapportjes beleid. Waarbij alles wat er op hun bureau terecht komt op gebied van cijfermateriaal meteen als waarheid wordt aanzien. Wanneer er toch twijfel is bestellen ze gewoon een mooie dure studie ergens bij een bevriend onderzoeksbureau. De kassa moet rinkelen uiteraard.

Meer nog, ik denk zelfs dat de minister in kwestie ECHT gelooft dat alles onder controle is, dat de wetten strikt worden nageleefd, dat de paashaas en Sinterklaas ook nog elk jaar langstkomen... ze geloven daar zoveel.

Daadwerkelijk een beleid voeren echter, fysiek iets laten controleren, met echte mensen ècht iets checken is al lang niet meer aan de orde in hun wereld.
Alles kan geregeld worden in 'vertrouwen', vanachter een laptop met wat emailtjes, in een democratie kan dat uiteraard (of toch dat denkt men).
Men gaat er dus vanuit dat een wet stemmen voldoende is, zeker wanneer men dan een handjevol ambtenaren op de taak zet deze wet te doen naleven. Ambtenaren zijn meestal met te weinig, onderbetaald of corrupt, maar dat is natuurlijk niet aan de orde voor deze minister.
Wat er wel van tel is is om OP PAPIER weer alles piekfijn in orde te hebben. Er is een wet, er is controle, dus geen probleem om het op TV in een 20 seconden spotje eventjes uit te leggen. Alles is immers perceptie voor het kijkvee.

De domheid gaat dieper.
De wet zelf rammelt echter ook. De hele aanpak van deze milieuproblematiek eigenlijk,... om te beginnen: stel dat elk land een in- en uitvoerverbod voor e-afval goedkeurt (op zich al een wonder maar ok).
Dan nog kan je er van uit gaan dat hebzuchtige mensen en bedrijven hier misbruik van zullen willen maken. Wanneer je dan niet controleert kan je er van op aan dat binnen de kortste keren er weer ergens in een ver land de kusten vol met ons afval liggen en kinderen met de blote hand UW oude rot PC aan het uit elkaar halen zijn.
Het mooie aan heel deze aanpak is dat er officieel wel iets gebeurd voor het o-zo noodlijdende milieu te redden, maar er in werkelijkheid enkel maar meer ellende wordt veroorzaakt.

En de brave Belg betaalt de belastingen, brengt zijn rommel naar het containerpark (binnen de kantoor-uren:) en daarmee is de kous af voor "de meeste mensen".
Ze kunnen dan lekker naar 'de slimste mens' en andere flutprogramma's gapen terwijl enkele honderden tot duizenden kilometers verderop hun ijskast kankerverwekkende dampen in de lucht blaast op een gigantisch kampvuur door Afrikaantjes van gemiddeld 8 jaar oud. De generatie die UW boterham zal opeten dus!

Zolang er maar gelachen, gedanst en gezongen kan worden op TV is alles blijkbaar dik in orde.
Om het geweten te sussen (als dat al nodig is) stemt deze brave Belg dan nog maar eens op een passief CD&V boegbeeld en hup hup we kunnen weer verder.

Beste minister; u zou beter ECHT iets doen. Samen met het hele bejaarde zootje in Europa ontslag nemen bijvoorbeeld, deze schijndemocratie opzeggen en voor een tiental jaren laten vervangen door een militair bestuurde groep die dit soort internationale problemen ècht wil oplossen.
In plaats van globalisatie (waar problemen enkel verschoven worden tot ze niet meer ontkombaar zijn) moeten we evolueren naar HerLocalisatie (waar de problemen op een bepaald gebied worden samen gebracht om op een controlleerbare manier te worden aangepakt).

Dat laatste doe je niet door een wet goed te keuren, maar door de havens grondig te controlleren, niet alleen hier, maar ook ginder. Dat doe je door tijdelijk de controle van deze inepte regeringen in die Derde Wereld over te nemen en ze te forceren om aan geboortebeperking te doen (net zoals dat bij ons zou moeten), economisch hun land te hervormen en strikt de regels na te leven inzake milieu.

Indien er daardoor enkele miljoenen mensen hun 'job' kwijtzijn (als je tussen afval graaien een menswaardige job kan noemen) dan is dat maar zo. Er zijn mensen te veel, dus we hebben niet de luxe om lekker groen te dènken (zonder te doen) en democratisch en verdraagzaam ons te laten kaalplukken en ecologisch leeg te laten roven en besmetten; we hebben al die luxe niet meer.

Daarom: maak oorlogsschepen, tanks, train uw legers... en GA naar de gebieden het allemaal opkuisen, ... en wanneer het schoongeborsteld is begin je best in eigen land ook eens grondig schoon schip te maken.

Op tien jaar tijd kan je op die manier de wereld ECHT groen maken, echt beter maken en leefbaar. En stop met die debat-onzin... dat horen we al sinds de jaren 60 en haalt geen zak uit.

Het is dat, of lijdzaam toekijken hoe elk hoekje en ongerept gebied één voor één wordt ingenomen door een overvloed aan bijna nutteloze, sneller kwekende mensen die alleen maar vervuilen en alle wetten aan hun laars lappen. En gelijk hebben ze, want met ministers zoals die van onze huidige regering (of hun equivalenten in het buitenland) kan je niks doen buiten zitten en kijken hoe alles naar de verdoemenis gaat, waarom zou je luisteren naar mensen die toch fysiek niet doen, niets veranderen en zich verstoppen achter een berg cijfers, excuses en rapporten?

Geen opmerkingen: