woensdag, december 03, 2008

Real Belgian Chocolate

Be aware of the 'Mc Chocolate' shops in Antwerp!

Ik stam zelf af van echte Belgische chocolatiers. Mensen die een lang vervlogen ambacht beoefenen waarbij men de beste kwaliteitschocolade samenvoegt met de beste vullingen om tot de beroemde Belgische pralines te komen.

De laatste maanden en jaren stoor ik me meer en meer aan de 'Mc Chocolate' hype die ontstaan is rondom dit streekproduct. Ik neem het centrum van Antwerpen hier als voorbeeld, maar er zijn nog andere plaatsten waar hetzelfde aan de gang is.
Op deze plekken komen er kleine, goed uitziende pralinewinkels, die met de nodige promotie en verkoop van extra toeristenprullaria als t-shirts enzo de aandacht trekken.
Deze winkels, laat ons even heel duidelijk zijn, verkopen GEEN echte Belgische chocolade. Het zijn niet alleen tourist-traps maar ze bezoedelen de goede naam van de èchte Belgische chocolade.

Wanneer u als argeloze toerist of chocoladeliefhebber op zoek bent daar het echte spul, moet u zo ver mogelijk wegblijven uit deze nep-winkels in het centrum. De verpakken en de commerce die ze creëren is enkel maar een dekmantel voor de in fabrieken gemaakte assortiment pralines. Deze pralines zijn nauwelijks de naam waardig.
U kan dit zelf controleren: Deze zogenaamde pralines zijn vervaardigd met minderwaardige chocolade en hebben dus niet de bittere nasmaak die ze moeten, ze zijn veelal 'dof', (niet blinkend)... iets wat met een correct vervaardigde praline wel het geval is. Daar moet je jezelf in kunnen spiegelen normaal. Dit duidt op een machinaal vervaardigde praline die te snel werd gekoeld en sindsdien van de ene koelkast, en -wagen werd verplaatst om uiteindelijk in de toog van zo'n plastieken winkeltje terecht te komen.

De pralines die je rond de Grote markt kan kopen zijn allemaal overzoet gemaakt (iets waarmee men tracht te verbergen dat de chocolade errond eigenlijk naar niets smaakt), gemaakt met een mix van chocolade en goedkope chemische aanlenging en bevatten steeds dezelfde 2 à 3 bruine crèmes die ze dan voor elke praline gebruiken (normaal moet elke praline een eigen volledige aparte opvulling hebben).
Praliné op zich (de bruine crème dus) in de pralines moet normaal licht naar noten smaken, en niet puur suiker.

De goede naam wordt nauwelijks gecontroleerd en dus kan elke halfbakken Nederlander een winkel met 'Belgische chocolade' openhouden zonder enige tegenwerking. Dat een burgemeester zoiets toelaat is onbegrijpelijk, stel je voor dat je een wijnboer in de Bordeaux streek bent en je daar aan de toeristen goedkope Duitse wijn verkoopt met een ander etiquette... je zou rap je label kwijt zijn denk ik...
Wanneer het echter 'maar' over Belgische chocolade gaat, is er blijkbaar geen grens aan het geknoei en de oplichting.

Laat het duidelijk zijn, deze winkels rondom de Grote markt promoten onze Belgische chocolade op de totaal verkeerde manier... een buitenlander verwacht echte chocolade, iets dat het gemiddelde niveau van een Leonidas praline overstijgt, geen zoete rommel die van verre nog niet naar chocolade smaakt.
Het is dan ook schrijnend om te zien hoe drommen smaakloze toeristen zich laten beetnemen en deze suikerzoete ersatz-brol mee naar huis nemen onder de noemer van 'real chocolates from Belgium'.

Wanneer u nog èchte pralines wil proeven kan ik u de volgende chocolatiers meegeven in Antwerpen, waar u nog een zekere kwaliteit krijgt (alhoewel sommigen ook daar af en toe fabrieksrommel tussen het assortiment gooien, maar ze zijn in alle geval al pakken beter dan de rommel die je rond de grote markt gepresenteerd krijgt). De "real" belgian chocolates zijn nu eenmaal een zeldzaamheid geworden aangezien deze met de hand op ambachtelijke wijze moet gemaakt worden en dus per definitie niet in de toeristenmasse thuishoort.

De veiligere Chocolate winkels:
1) Burie on Korte (Gasthuisstraat 3)
2) Del Ray (Appelmansstraat 5-9)
3) Sweertvaeghers (Schuttershofstraat 16).

Geen opmerkingen: