zaterdag, november 03, 2012

unizo en het verdronken kalf

Allereerst wil ik melden dat ik àlle sympatie heb voor kleine zelfstandigen,... de overgrote meerderheid van hen zijn oprechte hardwerkende mensen die het in dit land zwaar te verduren krijgen, veel uren draaien en daar verdraaid hard voor moeten inboeten. Deze blogpost is vooral gericht tegen de Unizo actiemiddelen, en hun totaal gebrek aan inzicht en strijdlust.

De mensen van Unizo hebben met de  actie in mijn opinie laten zien hoezeer er iets foutloopt in deze economie (en de politieke beslissingen rond arbeid en ondernamerschap).
Maar ik vind de heren en dames van Unizo slecht geplaats om omtrend deze problematiek kritiek te geven, aan overheid, of anderen...
Ik leg even uit waarom:

De laatste dagen hebben de marketingmensen van Unizo er veel aan gedaan om hun tweede virtuele "betoging" aandacht te laten krijgen waar mogenlijk.  Het is iedere organisatie haar goed recht om haar eisen kracht bij te zetten en vooral om de bevolking over haar doen en laten te informeren.
Tot daar geen probleem.
Het probleem begint bij het door hen gekozen actiemiddel: een tweede klik-en-niets-doen campagne.  Meer nog, de webpagina zelf waar KMO's hun nep-strijdvaardigheid kunnen tonen, is verworden tot een platte reclame-campagne, waar advertentieruimte wordt gecreëerd voor de zogenaamd verontwaardigde bedrijven!

Klaar en duidelijk: je toont zogenaamd je verontwaardiging en jouw kleine zaak die eigenlijk aan het ten onder gaan is tenmidde deze markteconomie, kan nog even met naam en toenaam op een website verschijnen van Unizo -waaw- gratis reclame?!
Waarschijnlijk hoopt hier en daar nog een kruidenier, winkel met schoolgerij of klompenmaker op een beetje extra klanten, met dank aan Unizo, hun steun en toeverlaat.  Yeah right....

Ik verwijt hen vooral een gebrek aan strijdlust, inzicht en eerlijkheid.

Allereerst, de strijdlust van Unizo (en aanverwante organisaties) is onnoemelijk laag... wanneer een organisatie (zogenaamd omdat hun leden het "te druk" hebben en de welvaart niet in gevaar willen brengen) niet eens een èchte actie kunnen verzinnen buiten het klikken op een link op een website, dan kan je jezelf maar beter gewoon opheven als organisatie.
Je kan zo veel andere acties verzinnen! Waar is jullie zin om op te komen voor jullie rechten?
Uiteraard hebben de unizo mensen een pesthekel aan de typische acties waarbij verveelde mensen in vuilzakken van allerlei kleurencombinaties half Brussel bezet houden,... maar er zijn andere dingen die zeker KMO's kunnen doen.
Een paar voorbeelden: richt je pijlen op de Belgische overheid waar je zo tegen bent, richt je acties tegen de regering DiRupo ... enkele ideetjes:
- Laat je leden niets meer verkopen aan leden van deze regering... dat betekend concreet dat een minister in een broodjeszaak die aangesloten is bij Unizo steevast het antwoord krijgt: "voor u is alles uitverkocht mijnheer, juist gelijk gij met ons hebt gedaan".
- Staak het doorstorten van de BTW aan de zo verfoeide begov mensen? Wanneer je naar eigen zeggen, toch niet gerespecteerd wordt, kan je dan niet gewoon de gevolgen van de zogezegde toegevoegde waarde op je bil slaan? Als genoeg Unizo leden de BTW gewoon in hun zak zouden steken (of nog beter: in een grote pot gooien om daarmee de koopkracht van alleenstaande moeders te ondersteunen) dan zou dat al respect opleveren
- Nog een idee is om als Unizo gewoon alle leden te staken.. maar dan allemaal tegelijk.  De impact zou enorm zijn.

Maar neen, niets hiervan... men klikt op een link, en voelt zich trots omdat men zogenaam de economie steunt en de welvaart "niet in gevaar" brengt.  In realiteit zijn er vele KMO's die al lang het water aan de lippen voelen, en zelfs niet meer zouden kunnen actie voeren, ook al zouden ze willen.  De inkomsten zijn tè hard nodig. Misschien terecht, want zo voelen KMO'ers eens dezelfde hete adem in hun nek dan arbeiders en bedienden. In mijn opinie zitten jullie allemaal in hetzelfde schuitje.

Wat me meteen bij het gebrek aan inzicht brengt van Unizo.

Unizo had eigenlijk ZWAAR moeten protesteren zo'n 15 jaar terug. Toen al deze negatieve maatregelen die werden genomen toen tegenover 'de kleine zelfstandige' en aanverwante bedrijven. Eerst en vooral heeft de regering Dehaene ons land uitverkocht aan de EU. Hetgeen meteen tot gevolg had dat de meeste kleine zaken er in één klap enkele massaal grote concurrenten uit het buitenland bijkregen. Deze mastodonten konden met ongelijke middelen onze kleinhandel verpulveren en vernielen. In 10 jaar tijd warden de meeste detailhandels die geen topkwaliteit in een nichemarkt leverden, verdwenen en vervangen door middelmatige pulp uit het buitenland (naar analogie van de Standaard boekhandels die onze boekenwinkels hebben weggeveegd).

Unizo heeft in die periode (1991-1992) niets ondernomen tegen deze uitverkoop. In tegendeel, velen van hen stonden mee te juichen dat er eindleijk concurrentie mogenlijk was.
De regering Verhofstadt heeft deze regelingen verder uitgewerkt en verscherpt, waardoor uitgerekend de traditioneel liberaal stemmende KMO'ers bij wijze van spreken in hun aars genaaid werden, waar ze zelf bij stonden te lachen.

Hetgeen daarop volgde was het complete failliet van onze middenklasse en KMO markt.
Op enkele technologiebedrijven en nichemarkten na, schiet er van de traditionele winkeliers nog maar weinig over.  In sommige steden en gemeenten moet je al ver zoeken om nog een viswinkel of echte warme bakker te vinden bijvoorbeeld...
Unizo intussen, richt haar campagne tegen de werklozen, socialisten, de PS, DiRipo, en nog meer van dat fraais...  terwijl hun eigen gebrek aan inzicht enkele jaren terug de hoofdoorzaak is van de huidige toestand.

De zelfstandigen die deze petities ondertekenen zijn te zielig voor woorden,... ze kunnen geen vuist meer maken, hakken nog liever in elkaars marktaandeel, dan samen iets te proberen verwezenlijken.  En waarom niet sàmen met de arbeiders, bedienden en vakbonden trouwens?  Ah nee... liever niet. Zelfstandigen vechten graag alleen... samen met Unizo -die den wel een website gaan laten maken-. Te zielig.

Intussen zijn er grote multinationals die elke week andere kleine bedrijven innemen, platconcurreren op oneeerlijke manieren of gewoon uitkopen. En men staat er bij en kijkt er naar.

De eerlijkheid van Unizo is ook ver te zoeken, anders zou men deze strijd verbreden, niet alleen met de loonlast als argument, maar ook met de koopkracht als wapen! Dit doet men niet. De koopkracht (die alsmaar daalt en nog verder wordt ingedeukt dankzij de OpenVLD maatregelen om de werkloosheidsuitkeringen te verminderen!) kan hen geen fluit schelen.

De koopkracht daalt samen met de stijgende werkloosheid... en de enige echte motor van onze economie van weleer is een zieltogende organisatie die websites maakt en daar dan komt over opscheppen in de media.  Moest ik zelfstandige zijn, ik zou meteen mijn lidkaart in snippers opsturen naar de Unizo mensen, met de melding dat ik de komende week gewoon de winkel sluit en wel zal overleven op rijst en water. Kwestie van mijn eisen kracht bij te zetten.

Maar ik vermoed dat de meeste KMO'ers, deze avond eerst op de website van ikkomopstraat gaan klikken, dan kijken hoeveel 'medestanders' er zijn.... om vervolgens met hun gezin te gaan eten in een taverne in de buurt.  "Kwestie van de medestanders iets te gunnen".

Intussen maalt de internationale economie verder... en we weten allemaal wie daar de dure, kwaliteitsloze, met minimale openingsuren en minimum personeelsbezetting draaiende loosing-end vast heeft niet waar? (Juist ja,... u daar, die net een steak met pepersaus heeft besteld met een fluitjeswijn uit Duitsland die de lokale taverne u heeft verkocht als iets met een meerwaarde) vergeet geen btw-bonnetje te vragen hé.

Laat uw hoofdschotel uit de microgolf, opgewarmd door de Chinese hulpkok u intussen smaken bij de lokale zelfstandige.  En laat vooral uw belangen ter harte nemen door een marketing-geörienteerde fabrikant van domme websites (unizo). Koop misschien nog een burgermanifest van Verhofstad bij DeSleghte, voor op vakantie....

U mag op beide oren slapen, uw economie is in ---ehem- goede handen.

Of neem een steen, trek naar Brussel, gooi uw zaak dicht en DOE IETS.  Ik wil als werknemer of werkloze (eender wat ik ben wanneer u dit leest) zelfs meestappen uit sympathie!!!  Drop Unizo en doe iets!!!

PS: Ik eet vanavond kaakroketten van de Colruyt ... moest u twijfelen.



Geen opmerkingen: