dinsdag, maart 24, 2009

Is dit nieuws anno 2009? - antwoord van de VRT redactie

Ik heb mijn vorige blogpost in een open brief naar de redactie van VRT gesuurd en dit was hun integraal antwoord:

Dag mijnheer,

Dank voor uw mail.

In onze overeenkomst met de Vlaamse regering staat dat de VRT-Nieuwsdienst elke dag een publiek van 16 tot 77 jaar zal bereiken. Meer specifiek eist de Vlaamse Overheid dat de VRT ook de ruim 40 procent laaggeschoolde kijkers/luisteraars bereikt. Dat doe je als omroep niet door alleen maar highbrow politiek en economisch nieuws te brengen, dat doe je door items tussen te voegen die minder geïnteresseerde kijkers/luisteraars 'vasthouden'.

In de loop der jaren hebben wij onze journaals systematisch verlegd om lichtere onderwerpen toe te laten. Uit de cijfers blijkt dat wij er sindsdien in geslaagd zijn om de zwakke groep te bereiken. Van hogeropgeleide kijkers/luisteraars vragen we een beetje begrip en verdraagzaamheid waardoor het democratisch principe 'media toegankelijk voor iedereen' een kans krijgt.

Dat heeft niets met reclame te maken, want onze norm blijft altijd 'nieuwswaardigheid', alleen hebben we onze norm verruimd en een item over K3 - een fenomeen in de Vlaamse showbusiness ( u hoeft ze niet te kennen, noch leuk te vinden) - is groot nieuws op het moment dat de groep uit elkaar gaat.

Met vriendelijek goret,
VRT-Nieuwsdienst


Met vriendelijke groet,


De VRT-webredactie


Ik vind dit een beleefd, maar totaal inhoudsloos antwoord.
Ze doen net alsof ze zelf niet doorhebben dat deze 'verruiming' gewoon een excuus is om reclame als nieuws te vermommen. Er zijn tal van andere luchtige onderwerpen die deze doelgroep aanspreken, onderwerpen die niet met theatershows of productiehuizen te maken hebben (let maar eens op, elk luchtig onderwerp is toevallig ook een voortbrengsel van een bevriend productiehuis, van de theaterversie van Deans tot K3's zoektocht naar een nieuwe "zingende kindervriendin").
Terwijl er elke dag 1001 items zijn te vinden die wel nieuwswaardig zijn EN luchtig.
Het ontwikkelen van een robot-vis of de rechtzaak tegen de piratebay bijvoorbeeld. Er zijn onderwerpen genoeg te vinden die niet meteen Euro's opbrengen voor Gert 'geldwolf' Verhulst en consorten.

Het ergste is dat de VRT hier de trukkendoos opengooit van de verdraagzaamheid.
Zogenaamd moeten de beter opgeleide kijkers (waar men vermoed dat ik bij hoor zo te zien:) VERDRAAGZAAM zijn tegenover nieuwsitems die bestemd zijn voor de andere kijkers. Met andere woorden: negeer de lompe shit, want anders kijkt er geen kat meer.
Welnu; het enige dat je hiermee bereikt is andermaal een zeker volksverlakkerij, zoals in het onderwijs al jaren bezig is, waarbij de mensen dommer worden gemaakt en alleen nog krijgen wat "de meeste mensen" willen zien.

Infotainment en holle cultuur zoals in de US met andere woorden.
Het gaat nog verder echter, al wie het met deze praktijk niet eens is of er zich aan ergert wordt meteen zonder onderscheid in het vakje van de "onverdraagzamen" geduwd.

Wel, ik BEN onverdraagzaam (toch zeker onder uw definitie)!
Ik bèn intolerant tegenover dit soort gecamoufleerde reclame en journalistieke gemakzucht. Zeker wanneer dit met ons belastinggeld gebeurd.

Massaal klagen mensen! Elke keer opnieuw!

Geen opmerkingen: