Ik blijf me er boos in maken: de kantooruren-terreur, de zaterdag-stress en vooral het totale gebrek aan inzicht en gedienstigheid bij bepaalde diensten en bedrijven.
Instanties zoals postkantoren, gemeentebesturen en overheidsdiensten die net in het leven zijn geroepen om de mensen ten dienste te staan, blijken enkel nog maar rekening te houden met het comfort (en laxheid) van hun eigen personeel.
Ik besef dat er uitzonderingen zijn hierop. Zo zijn er in de provicie Limburg enkele gemeenten die een lichtend voorbeeld zijn van hoe het wèl moet. In de meeste gevallen is het echter huilen met de pet op.
Ik haal hier graag twee voorbeelden aan, deze om aan te tonen dat het met dat "goed bestuur" waar men ons te pas en te onpas mee om de oren slaat totaal erbarmelijk gesteld is.
Men wil hier modern doen, laten uitschijnen dat men bestuur op maat van de mensen beidt, maar het tegendeel is waar.
Diensten lijken me overgeleverd aan de ambtenaren mentaliteit en hebben een compleet gebrek aan denkvermogen inzake dienstverlening. Ook bepaalde prvié-ondernemingen schijnen deze 9-12 mentaliteit over te beginnen nemen, al vermoed ik dat men daar dan de financiële gevolgen wel zal dragen vroeg of laat.
Geen wonder trouwens dat op dat gebied buitenlandse firma's goed scoren aangezien deze dit soort mentaliteit al lang achter zich hebben gelaten ergens in de jaren zeventig.
Voorbeeld 1: De nieuwe identiteitskaarten.
De nieuwe e-ID kaarten die stilaan (na 6 jaar gepruts en geknoei bij het e-governement departement) verdeeld onder de bevolking in Antwerpen. Ze worden aangeboden via de verschillende stadsdiensten. De rand(debielen)gemeenten hebben elks hun districthuis van waaruit men deze aanbiedt.
Ik kreeg tijdens de maand december een oproepingsbrief om zulke kaart te gaan aanvragen. Ik begaf me hierop naar de website van het disctrictshuis (na 2 keer voor gesloten deuren te hebben gestaan daar), om te checken wanneer deze mensen de 'goedheid' hadden om eens open te doen voor de bevolking.
De openingstijden zijn 9 tot 12 en 14 tot 16u. (Het spijsverteringsstelsel van stadspersoneel genoodzaakt hen blijkbaar om twee volle uren te eten 's middags). Waarbij men 1 maal per week op donderdag een "avondopening" organiseert, donderdag is nu ook net de dag dat veel mensen avondschool volgen of andere activiteiten plannen, waarbij 17u ook wel schandalig vroeg is, zelfs 19u is ver ontoereikend.
Iemand die bv. in Brussel werkt (geen uitzondering in Antwerpen zo lijkt me) kan het dus vergeten om hier ooit langt te geraken. Reken er ook even bij dat je je moet aanbieden met pasfoto en geld (ons belastingsgeld is niet genoeg om de admin kosten te dekken zo klinkt het). Hiervoor moet je dus ook nog tijd rekenen om langst pasfoto-hokje of fotograaf te passeren (deze laatste is aan te raden aangezien pasfoto-hokjes zeer vaak "niet-comforme" foto's opleveren). En ook langst de bank om contant geld mee te nemen (bankcontact hebben ze nog nooit van gehoord daar op de gemeente). Ja, ook hier gaan ze dan even moeilijk doen uiteraard.
Je bent dus al gauw een dag verlof aan het opofferen. En voor wie? Om een of andere ambtenaar die graag lekker benepen werktijden heeft tevreden te houden?
Hoe het zou moeten:
- Diensten als deze moeten geopend zijn van 7' sochtends tot 23u, za en zo inbegrepen. Op deze manier laat men toe het personeel in shiften te laten werken (en zelf dus 2-3 dagen in de week vrij te hebben, wat ze zeker zullen appreciëren) en laat je iedereen toe bij deze dienst langst te gaan voor om het even wat.
Met deze horeca-achtige regeling zijn er geen Sovjet-wachtrijen tot buiten meer en kunnen ook werkende mensen zonder verlof op te offeren of tussen een stelletje bejaarden te staan tijd verliezen hun papieren in orde brengen.
Uiteraard zullen er allerlei vakbonden en overheids-linkie-winkies's hiertegen protesteren, maar deze mensen moet je gewoon negeren of afvoeren naar een plek als Noord-Korea, waar zulke mentaliteit hoog in het vaandel wordt gevoerd. Wie weet maken ze daar nog carriëre als stempelzetter op officiële documenten voor de communistische partij.
Voorbeeld 2:
Het containerpark in de zelfde gemeente. Open van 9 tot 12 en 2 to 5 ... en 1 keer in de week 's zaterdags van 9-12. U mag dus op uw zaterdag waar u normaal lekker uitslaapt vroeg opstaan, om dan tussen alle Peggies en Ronnies aan te schuiven die OOK alleen maar op zaterdag tijd hebben. Russische toestanden noem ik dat. Of het nu post, de banken of een overheidsdienst is, men gaat er steeds vanuit dat men de mensen een enorme diesnt bewijst door ocharme eens 1 keer in de week 3 extra uurtjes open te houden. Uren die je wachtends spendeert aangezien er dan een ware overompeling plaatsvind van werkende mensen (logisch, ze kunnen niet anders, ook al heten ze Peggy of Ronny).
Hoe het zou moeten:
-Een containerpark is een noodzakelijk kwaad. Een stad of gemeente heeft nu eenmaal een afval-producerende bevolking die ergens met hun afgedankte materialen en stoffen naartoe moet. Deze dienst zou niet als een ordinair loketje moeten functionneren, meer een open plek zijn waar er, mits enig toezicht, gedumpt kan worden door de belastingbetalende inwoners van deze gemeente.
Wanneer ambtenaren en vastbenoemden blijkbaar geen werk willen doen buiten de heilige 9-12 uren, zou ik opteren om heel dit zootje de laan uit te sturen (vast benoemd of niet maakt niet uit, "fuck democracy" op dat punt, als ze toch niet mee willen werken) en te vervangen door privé mensen die per 6 maand contracten werken ofzo.
- De openingstijden van zulk park moeten afgestemd zijn op de mensen ... in dit geval zo ruim mogelijk. Zeven op zeven ... ik zie echt niet in waarom een containerpark op zondag dicht moet zijn, dit is de uitgelezen dag om dingen te gaan dumpen. Het feit dat dit in Antwerpen blijkbaar niet kan, zegt al enorm veel over de bekrompenheid en ondienstigheid van onze stadsdiensten en vooral van de wil van de rode politici die 'Leonagrad' besturen.
Eigenlijk erg dat er geen protest komt tegen zulke dingen. Het zou fijn zijn moest er opeens een BERG afval voor de ingang van het containerpark liggen, met daarbij een groot spandoek met een goede slogan.
Maar we leven in België, het land waar men zich graag laat naaien, twee maal voor hetzelfde betaald en desnoods z'n buurman gaat verlinken wanneer het even kan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten