De voorbije weken kwamen zowel VDAB als verschillende andere organisaties en scholen op de proppen met een tekort (alweer) op de arbeidsmarkt. Deze keer ging het (ook alweer) om IT'ers. Volgens de cijfers, vooral afkomstig van Agoria (bron: zdnet) zouden er zelfs 9300 te kort zijn.
Een tekort aan IT'ers is niet meteen iets waar je als IT'er iets van merkt. Integendeel, wanneer je op zoek gaat naar een geschikte (let op dit woord) IT functie, wordt je meestal bedankt voor de moeite, meer zelfs, in sommige streken zijn er blijkbaar nul komma nul IT jobs te vinden, laat staan geschikte. (De echt goede IT jobs worden meestal 'genetwerkt' onder vrienden en familie van de bazen is trouwens mijn indruk).
Hoe komt men dan aan dit bijna structureel genoemde te kort?
Heel eenvoudig: men vraagt bij de werkgevers in het rond naar 'hoeveel IT mensen kunnen jullie gebruiken? En hoeveel hebben jullie er in dienst?" ... Daarna is de optelsom snel gemaakt, plus een mooie press-release en we hebben een verhaaltje. De job van IT'er is veel van z'n cool verloren de afgelopen decennia denk ik, ... en vandaar dat er hier en daar ook een ècht tekort zal zijn (vooral bij development jobs).
Men gaat echter niet na HOE het komt dat alle bestaande bedrijven die in de IT sector werkzaam zijn, er toch nooit in geslaagd zijn dit tekort weg te werken. Toch vreemd niet? Dat er zo veel bedrijven (consultancy-firma's, software bedrijven, gespecialiseerde selectieburo's,..) in die sector aanwezig zijn en dat er toch een tekort blijft bestaan.
Om te beginnen zijn de meeste van deze bedrijven volledig op prestige gericht. Naar mijn mening heeft het nul komma nul zin om je hoofdkantoor in Brussel te plaatsten, zogenaamd dicht bij de klanten, om dan vervolgens nergens in omstreken volk te vinden. Men gaat daarop recruteren overal te lande, maar daar kom je natuurlijk voor het struikelblok te staan dat niet elke geschikte kandidaat zich geroepen voelt om te pendelen naar Oelewapperewei, waar IT bedrijf XYZ gevestigd is.
De plek van tewerkstelling wordt MASSAAL verkeerd voorgesteld in deze sector. Ik ben zelf als werkzoekende vaak genoeg voor een job in 'Antwerpen' komen opdagen, waar men dan ijskoud vroeg ik ik niet in West-Vlaanderen of Waterloo wilde komen werken. Uiteraard "liefst met eigen wagen".
Er zijn met andere woorden een heleboel zogenaamde IT-bedrijfjes die gewoon geen geld hebben, hun klanten nauwelijks kennen en hun kandidaten als stront behandelen.
Een tweede punt is investeren. De Belgische ondernemer (ik scheer ze even allemaal over dezelfde kam, wat in de IT sector trouwens zonder enige schroom kan gedaan worden me dunkt) is niet de kampioen in investeren in de werknemer. Integendeel, werknemers in de IT sector zijn per definitie zogenaamde jobhoppers, dus moeten geen opleiding of deftig materiaal krijgen.
Ik heb nog nooit (en echt nog nooit) meegemaakt dat ik EN opleiding kreeg (of terugbeteeld kreeg) EN ook deftig, recent materiaal kreeg. De recentste laptop die men me ooit gaf, puur om m'n werk te kunnen uitvoeren was altijd al minstens vier jaar oud, een afdankertje van een sales-boy meestal. De enige uitzondering was bij een bedrijf waar ik wel een recente laptop kreeg, maar deze daarna nooit werd vervangen (6 jaar aan een stuk), wat voor mij alvast niet meetelt.
Over hoe IT'ers door de bewuste bedrijven als mens worden behandeld ga ik het niet eens hebben, maar dat op zich, is al een enorme reden waarom er steeds minder mensen bereid zijn om hier voor te kiezen. IT is geen carrière, maar een kwelling, waarbij de grootste monden en het grootste geld het voor't zeggen hebben - en niet altijd de meest technisch begaafden. Er bestaan zelfs firma's die puur drijven op het luchtbellen blazen van het management, maar waar nauwelijks uitvoerende mensen aan het werk zijn.
In deze half verrotte sector, zijn er bedrijven die zogenaamd gespecialiseerd zijn in het zoeken naar geschikte jobs en kandidaten. Meestal zijn dit veredelde interimkantoren, waar men 'nen IT'er' beschouwd als een exacte term. Wanneer je je als kandidaat in dit soort door tuttebel achtige mensen bevolkte kantoren inschrijft, krijg je als programmeur meestal netwerk-jobs voorgeschoteld, of vraagt men of .net ook iets is voor iemand die 'iets op het internet deed'. Men kent meestal de klant niet goed genoeg, laat staan de functie, wat maakt dat heel wat geschikte kandidaten naar interviews worden gestuurd die niet passen.
Deze sector zit in mijn ogen voor het grootste deel vol buzzword gebruikende maatpakken, luchtblazers en mensen die normaal een juristenopleiding hadden moeten vervolmaken, maar door een speling van het lot (en veel cafébezoeken) in een interimkantoor zitten te acteren alsof ze weten waarmee ze bezig zijn.
Deze mensen hebben meestal geen flauw idee waar je goed of slecht in bent, en sturen je zo'n beetje rond tot ze van je af zijn. Eens je oprechte feedback geeft, mag deze vooral niet te negatief klinken, of je licht er uit... ook al wijs je er iemand op dat haar personeel elkaar aan het uitschelden was. Men moet positief blijven en "pwroffesunnal". Meestal is men niet eens de Engelse taal genoeg machtig om de vele technische termen correct uit te spreken.
De bedrijven die het wèl doen zoals het hoort hebben daardoor keuze te over. Deze mensen leggen de lat dan weer zo onnoemelijk hoog, dat men enkel de witte raven er uit pikt voor de meestal grote klanten.
De rest... is de overschot. Dit zijn de IT'ers die het moeten stellen met de vdab databank of een lucky shot bij een of ander consultancy bedrijfje. Dit zijn ook de IT'ers die gerust het gat van 9300 zogenaamde tekort zijnde IT'ers zouden kunnen opvullen, maar er niet geraken.
De jobs zijn meestal te ver weg, te slecht uitgelegd, onjuist omschreven, onderbetaald, of vinden plaats bij bedrijven die geen investeringen willen doen in hun mensen.
Als IT'er heb je dus maar twee keuzes: bij die witte raven horen, of trachten uit deze zooi weg te geraken.
Wat Agora ook mag beweren, er is geen ècht tekort aan IT mensen, er is wel een schromelijk tekort aan een IT-branche die naam waardig in ons land.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten